O naglavnih ušeh in jajčecih

Pogosta vprašanja o ušeh in njihovih jajčecih

Od kje pridejo naglavne uši?

Uši so prisotne že tisoče let, prilagodile so se na okolje v želji po preživetju. Nikoli se jih ne bomo popolnoma znebili, vendar lahko njihove okužbe zdaj lažje nadziramo.

 

Ali so naglavne uši pogosta težava?

Da. Kdorkoli se lahko okuži, vendar so okužbi najbolj izpostavljeni otroci med 4 in 11-im leto starosti. Okužbe so pogostejše pri deklicah.

 

Ali naglavne uši skačejo iz glave na glavo?

Ne. Uši nimajo dovolj razvitih udov za skakanje ali letanje, zato ne morejo skakati. Uši se prenašajo le z direktnim stikom las ene osebe z lasmi druge osebe. Včasih se zdi, da uši lahko poletijo z las, ob krtačenju, vendar je to vpliv elektrostatskega naboja in ne sposobnosti uši.

 

Ali zelo kratki lasje odvračajo uši?

Ne. Uši živijo tudi na laseh dolgih okrog 1 cm. Prednost kratkih las je v lažji detekciji okužbe in kasneje lažji terapiji zaradi hitrejšega in enostavnejšega nanosa Licenerja.

 

Kako vemo, da smo okuženi z naglavnimi ušmi?

Če ob pregledu lasišča najdemo odraslo uš. Za najučinkovitejšo detekcijo velja prečesavanje lasišča s pomočjo gostega glavnika.

 

Ali lahko uši živijo v preprogah, oblekah, kapah ali na posteljnini?

Ne. Neglavne uši redko padejo z glave. Za preživetje potrebujejo človeško kri. Naglavne uši se hranijo 3-4-krat dnevno in brez krvi bi dehidrirale približno v 6-ih urah v suhih pogojih oz. v 24 urah v vlažnih pogojih. Jajčeca potrebujejo tudi toplo okolje, zato se nahajajo v bljižini lasišča. Dlje od lasišča so, manjša je možnost njihovega preživetja.

 

Ali okužbe z ušmi prihajajo iz umazanih las oz. iz umazanih domov?

Absolutno ne. Naglavne uši ne izbirajo lasišča glede na njegovo čistost. Uši ne morejo preživeti brez človeške krvi, zato higiena pri okužbi ne igra nikakršne vloge.

 

Moj pes ima uši. Ali jih lahko od njega dobim tudi jaz?

Ne. Naglavne uši so izključno človeški paraziti in ne morejo okužiti psov, mačk ali drugih živali. Naglavne uši lahko živijo le na človeku, tako da uši ne morete dobiti od svojega psa.

  • O Licenerju

"Pametno je zdraviti naglavne uši takoj, ko je postavljena diagnoza, saj se uši enostavno prenašajo iz človeka na človeka. Uporabite Licener za učinkovito in kratko terapijo."