Naglavne uši in jajčeca

Naglavne uši

Naglavne uši so insekti brez kril, ki se prehranjujejo s človeško krvjo. Njihovi ugrizi v lasišče lahko povzročijo srbečico in vnetje kože. Naglavne uši (»head lice«) in jajčeca (»nits«) pogosteje najdemo za ušesi in na zatilju, kjer je temno in toplo okolje. Naglavne uši niso nevarne in ne prenašajo bolezni, ampak so zelo nadležne in se hitro prenašajo iz človeka na človeka.

"Pametno je zdraviti naglavne uši takoj, ko je postavljena diagnoza, saj se uši enostavno prenašajo iz človeka na človeka. Uporabite Licener za učinkovito in kratko terapijo."

Jajčeca (Gnide)

Naglavne uši se razvijajo v treh stopnjah:  jajčeca(=gnida), ličinka (=nimfa), odrasla uš.  Ženska oblika uši izleže jajčeca in jih z nekakšnim lepilom čvrsto prilepi na las približno 1mm od lasišča. Tako ostane jajčece prilepljeno na las, oddaljenost jajčeca od lasišča se veča glede na rast lasu. Po največ 10-ih dneh se iz jajčeca izleže ličinka, ki odraste v največ 12-ih dneh v odraslo uš. Celotni razvoj od jajčeca do odrasle uši traja približno 3 tedne.

Prepoznavanje naglavnih uši

Lasišče je potrebno pregledovati redno, idealno 1-krat tedensko. Lahko si pomagamo s posebnih gostim glavnikom, s katerim prečešemo lase. Pregled lasišča in las je tako bolj učinkovito, kot samo vizualni pregled. Če opazimo jajčeca, to še ne pomeni, da je oseba okužena z naglavnimi ušmi. Tudi, če uporabite Licener šampon, je možno, da mrtva jajčeca ostanejo na laseh dokler lasje ne izpadejo. Pametno je zdraviti naglavne uši takoj, ko je postavljena diagnoza, saj se uši enostavno prenašajo iz človeka na človeka. Uporabite Licener za učinkovito in kratko terapijo